”Ambitionen er at skabe merværdi for sektoren og for samfundet.”

Så klart formulerer Martin Næsby sin vision for den danske olie- og gassektor. Han er netop tiltrådt som direktør for den nye brancheorganisation Olie Gas Danmark.

Han fortæller, at organisationen især vil fokusere på fire områder. Det første er sikkerhed og miljø, hvor vidensdeling mellem virksomheder og med andre lande, som har produktion i Nordsøen, vil være en prioritet.

Det næste er udvikling af sektoren. Olie Gas Danmark vil bl.a. arbejde for at skabe samarbejde om de store udfordringer med at få realiseret potentialet i Nordsøen og i undergrunden inde på land.

For det tredje skal uddannelse og kompetenceudvikling i fokus. Det er vigtigt at kunne tiltrække og fastholde de bedste medarbejdere og skabe vidensudvikling. Sidst, men ikke mindst, er målet at være med til at bakke op om den fortsatte udvikling af de servicevirksomheder, der leverer til olieindustrien.

”Vi vil realisere vores mål ved konstant at være i kontakt med industrien og i dialog med alle vore interessenter for at kunne adressere industriens behov, muligheder og udfordringer.”

Martin Næsby forventer et tæt samarbejde medrelevante myndigheder, Dansk Industri, Offshore Center Danmark, uddannelsessektoren, herunder universiteter, og en lang række partnerorganisationer.

Pege på løsninger

”Et godt samarbejde med myndighederne vil være centralt i vores arbejde. Vi vil hjælpe med at identificere problemstillinger og pege på løsninger, så vi i fællesskab kan realisere det potentiale, vi mener, der er,” tilføjer Martin Næsby.

”Vi vil være bedre til at fortælle om branchen. Ved at give fakta-baseret information vil vi udbrede forståelsen af den store betydning, branchen har for Danmark. Vi er en industri, der repræsenterer 15.000 arbejdspladser og 9 pct. af eksporten. Sektoren leverer trods alt et bidrag til statskassen på ca. 30 mia. kr.”

”Samtidig er det en sikker industri. Statistikkerne dokumenterer, at der er få ulykker. Det vil vi gerne fortælle om. Men vi vil også arbejde for, at sektoren forbedrer sin indsats på dette vigtige område.”

Grøn dagsorden

For Martin Næsby er sektoren ikke i opposition til den grønne dagsorden.

”Offshore vind og offshore olie/gas komplementerer hinanden. En række faggrupper kan f.eks. arbejde inden for begge typer energi. Og når vinden ikke blæser, er det nødvendigt at kunne trække på en anden type energi. Her er gassen oplagt til at komplementere.”

Martin Næsby har tidligere haft lederjobs i Mærsk Olie i Danmark og udlandet, bl.a. Kazakhstan. Senest var han udstationeret 5 år i Qatar som chef for ”Legal og Corporate Affairs”. Han var med i det team, der implementerede Al Shaheenfeltet, og havde bl.a. ansvaret for at udvikle en CSR-strategi for aktiviteterne i Qatar.

Oprindeligt er Martin Næsby uddannet jurist og har i en årrække været advokat i Bech-Bruun.

51-årige Martin Næsby er født i Esbjerg og opvokset i Ålborg. Så på en måde er han tilbage ved sine rødder, da en stor del af energibranchen arbejder ud fra Esbjerg.