Danmark topper listen over olieproducerende lande, som udleder mindst CO2 i forbindelse med olieproduktionen. Det fremgår af et studie fra Stanford University som har undersøgt udledningerne fra 8966 oliefelter i 90 lande i verden, som dermed omfatter 98 pct. af al olieproduktion.

IKKE OVERRASKET OVER DANMARKS GODE PLACERING

Lav flaring, høj oliekvalitet og lavt energiforbrug placerer lande i den gode ende af skalaen forklarer lederen af forskningsprojektet, Adam Brandt: ”Et fællestræk for dem, der ligger godt, er god regeringsførelse omkring flaring”, siger han, og derfor er han ikke overrasket over at Danmark har så god en placering, på trods af at de danske oliefelter fortrinsvis er ældre felter, hvor produktionen kræver mere energi. ”Ressourcerne er af relativ høj kvalitet på trods af lang tids produktion og omfanget af flaring er meget lavt, hvilket reducerer CO2-aftrykket”, siger han.

ANDRE LANDE KAN LÆRE AF DANMARK

De danske operatører har siden 2008 samarbejdet med de danske myndigheder om at reducere energiforbruget i den danske offshore industri. Om præcis dette samarbejde har haft indflydelse på Danmarks gode placering, viser studiet ikke. Men vil Adam Brandt anbefale andre lande at gøre noget tilsvarende? ”Ja, klart! Olie- og gasindustrien forbruger et sted mellem 3-4 pct. af det totale primære energiforbrug, med omkring halvdelen i produktionen og den anden halvdel i raffineringen. Reduktion af de niveauer kan have en betydelig påvirkning af klimaforandringerne.” •

Du kan læse hele historien i vores årsmagasin her.

Af Ulla Lena & Sune Krøger