Alexander Koch Gothardsen er 19 år gammel, fra Fanø og i gang med at uddanne sig til klejnsmed. Selvom han derfor på det ydre er en helt almindelig ung mand, så skriver han alligevel historie. Han er nemlig den første offshore-lærling nogensinde. ”Jeg blev spurgt sidste vinter, om jeg havde lyst til at komme offshore. Jeg sagde ja, selv om jeg ikke vidste så meget om det. Kun at der var nogle platforme, hvor de pumpede olie op. Det var en mulighed jeg ikke havde lyst til at sige nej til. Det er jo ikke alle, der får lov til det.”

Sikkerheden ude på Nordsøens installationer prioriteres højere end noget andet. Derfor skal alle, der skal offshore, gennemgå et 3-dages sikkerhedskursus. ”Du får et brandkursus, og så kommer du ind i en svømmehal, hvor du ryger i vandet for at simulere et helikopterstyrt. Jeg synes det var virkelig sjovt.” Sikkerheden i industrien fortsætter, når man kommer ud på platformen. ”Når du er offshore, begynder du ikke bare at arbejde, uden at alle er med på, hvad vi skal lave – og man arbejder aldrig selv, det gør man ikke. Derude må man ikke skynde sig, for så sker der jo fejl,” siger han.

Når Alexander bliver spurgt, hvad han bedst kan lide ved at være offshore svarer han hurtigt: ”Det er nok udsigten. Du står på et par metalpæle midt ude i ingenting og du kan kun se nogle andre platforme. Det er nok det, jeg bedst kan lide”. Men hvis man spørger ham, om der er noget, der er anderledes på Nordsøen, end det han ellers har oplevet, så kommer snakken hurtigt til at handle om et helt særligt arbejdsmiljø, hvor der ikke ses skævt til nogen og hvor fællesskabet på tværs af fag er tydeligt. ”Derude (på Nordsøen, red.), arbejder vi allesammen sammen. Vi er alle venner derude, lige meget hvem, du er. Der er et rigtig rart arbejdsmiljø derude”, siger Alexander som er færdiguddannet i sommeren 2020. •

Du kan læse hele historien i vores magasin her.

Af Ulla Lena & Sune Krøger